anim_videologo.gif (13489 bytes)
FANTASIFABRIKKEN
Fantasy Factory / video factory
   
  
Print on Demand Books about video/video art/media art

   forside-1d.jpg (7211 bytes)     

      Book No. 1:
      Forord (Preface in Danish)
      Page 5-6


"I bækken løber der en sang" og

"i den brændende skov var løverne friske" (1)

 

Forord 

De to tekster, der gengives i dette lille hæfte har efterhånden en del år på bagen.

De er begge skrevet i januar-februar 1983. Den første tekst som et indlæg ved 1. Nordiskt Seminarium för Videokonst på Hannaholmen ved Helsinki den 31/1-2/2 1983 og den anden som en kommentar til seminaret.

Den første har i lidt forkortet udgave været trykt sammen med andre indlæg fra seminaret i det svenske kunsttidsskrift "Kalejdoskop", nr. 3-4, 1983. Dette tidsskrift, der blev udgivet og redigeret af Sune Nordström, udkommer desværre ikke mere, og ældre numre er vanskelige at få i dag.

Den anden tekst blev, som det fremgår af den, skrevet på Sveaborg udenfor Helsinki umiddelbart efter seminaret. Den har ikke tidligere været offentliggjort.

Begge tekster var egentlig tænkt trykt i "Dansk Video Tidsskrift", som jeg var redaktør af, men dels ønskede Sune Nordgren at samle de direkte indlæg fra seminaret i et særnummer af "Kalejdoskop" og fik derfor lov til at trykke den første tekst. Det ville derfor have været "dobbelt konfekt" samtidig også at gengive den i "Dansk Video Tidsskrift", og da den anden tekst "forudsætter" den første, forblev den upubliceret. Hertil kom, at vi omkring samme tid måtte stoppe udgivelsen af "Dansk Video Tidsskrift". Det måtte "läggas ner efter fyra års motstands-kamp", som Sune Nordgren udtrykte det (2).

Efter gennemlæsning af de mere end 12 år gamle tekster finder jeg dem - måske lidt ubeskedent - stadig læseværdige. Jeg står stadig ved de opfattelser, holdninger og meninger, der fremsættes i teksterne og finder for så vidt, at de fleste stadig er aktuelle i dag. Derfor genoptrykkes de her.

Torben Søborg

(1) Citaterne stammer fra André Breton: Le Manifeste du surrealisme, Paris 1924

(2) Sune Nordgren: Videokonst i Norden, Kalejdoskop, nr. 3&4 / 1983, Åhus, p. 3

(1) Citater

 
 
FANTASY FACTORY / FANTASIFABRIKKEN
Themstrupvej 36, DK-4690 Haslev, Denmark
Tel: +45  56 31 21 21
torben.soeborg@pc.dk